Veggo-kroppisar

Tja!

Tog lite helgledigt från både jobb och blogg, men nu ska ni få höra! 

Jag gjorde öulennskä kröppkakou (Öländska kroppkakor) i fredags, på mitt eget vegetariska vis förstås. Tidigare har jag kört med stekt lök och svamp som fyllning, men i fredags kom jag på något ännu bättre.

Jag fyllde mina kroppisar med halloumi och stekt lök. För er som inte vet är halloumi en mycket kompakt, gummiliknande och ganska salt ost. Den påminner således om fläsk, och den finns i så gott som alla mataffärer. Halloumi kostar runt 30-40 spänn för en bit på typ 150 gram.

Det blev riktigt smaskigt på tallriken ihop med den obligatoriska lingonsylten och det skirade smöret. Kroppkakor är mättande, svingott, billigt och relativt enkelt att göra. (Även om det tar lite tid.) Tyvärr blev mina inte så läckra att titta på sist, pga ett smärre temperatursmissöde i grytan, så jag tog inga bilder.

Det ryktas om att folk äter kroppisar med grädde också, men det är inget jag själv har provat, eller vill prova.

Jag känner att jag verkligen vill slå ett slag för den fantastiska råvaran potatis, så här kommer ett första recept.

Så här gör du kroppisar:

(Enligt min gamla kokbok ska det här räcka till 4-5 personer, jag säger snarare 3. Bara så att du är beredd liksom..)

5 medelstora potatisar
Ytterligare 1 kilo vinterpotatis
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt

Fyllning:
En bit finhackad halloumi och stekt lök, plus salt och peppar.

eller - ca 150 gram fläsk (rimmat, vad det nu innebär. Ni som äter kött vet säkert.) och stekt lök, plus salt och peppar.

eller - finhackad stekt svamp (champinjoner) och stekt lök, plus salt och peppar.

Tillbehör:
Lingonsylt och smält smör.

Gör så här:

  1. Koka dina 5 potatisar. Skär dem gärna i mindre bitar så går det fortare att koka dem mjuka.
  2. Pressa potatisen medan den är varm. Har du ingen press kan du riva potatisen istället, men vänta då tills den kallnat. Lägg i en stor bunke.
  3. Skala och riv den råa potatisen (det där kilot med vinterpotatis.) Matberedade går alldeles utmärkt.
  4. Sila den råa potatisen med en skål under silen. Du ska ta tillvara på stärkelsen. Pressa lite över silen med en sked så att du får ut så mkt vätska som möjligt. Låt stå en stund tills den klara vätskan separerat från stärkelsen. Häll bort vätskan, spara stärkelsen.
  5. Blanda ihop all potatis i den stora bunken (se punkt 2). Tillsätt mjöl, salt och skrapa i stärkelsen. Blanda väl med en träslev eller något annat robust verktyg.
  6. Stek löken och fixa det andra du vill ha i fyllningen.
  7. Blöt händerna och forma sedan bollar av potatissmeten. Gör en fördjupning i bollen, lassa i lite fyllning (ca 1 msk) med en sked och täck igen bollen. Blöt händerna mellan varje boll.
  8. Hissa ner bollarna i en rymlig gryta med hett men INTE KOKANDE vatten (annars kokar de sönder direkt!) med hjälp av en hålslev eller något annat smart redskap som finns till buds. Jag hissar både upp och ner mina på en sådan där potatismos-mosare, och det går utmärkt.
  9. Låt kroppkakorna sjuda sakta, det tar uppemot en halvtimme. När de flutit upp till ytan tar det 15-20 minuter till innan de är klara. Om du inte har stekt fyllningen tar det totalt ca 45 minuter innan de är klara. (Men det gäller bara om du har fläsk i dem.)
  10. Fiska upp med ditt smarta fiskeredskap, servera med lingonsylt och smält smör.
Hela baletten tar mellan 1½ - 2 timmar beroende på rutin och redskap. Det viktigaste är att vattnet inte kokar, och att du försöker få i bollarna i vattnet så fort som möjligt när de är färdigformade och fyllda eftersom degen är ganska lös och de sjunker ihop när de står ute i rumstemperatur.

Lycka till!

Hälsningar,
/Husmor Mia

Ps. Det går utmärkt att frysa in kroppkakor, tänk bara på att tina dem sakta. Ds.


What would Bree do?


Hushållshärskarinnan Bree i Desperate Housewifes vet allt om pajbakning, blomsterarrangemang och silverputs. Frågan är hur mycket du vet om henne?

Testa dina kunskaper här!

(Och missa inte DH på kanal 5 kl 21 i kväll! Är det typ hockey eller liknande istället så kommer någon att bli allvarligt skadad.)

Soffbordet – en avstjälpningsplats

Mina läsare (och även jag) använder våra soffbord som avstjälpningsyta. Det visar den gångna veckans läsarundersökning här på Husmodern.

Jag gjorde en rensning i går, och vilka fynd jag gjorde! Tre borttappade örhängen (jag tar bara av det ena när jag ska lägga mig på sofflocket), dansk valuta och en obetald räkning. Räds ej, det var lång tid kvar till förfallodag, och i rena förskräckelsen betalade jag den på fläcken. Nu är det skinande snyggt på soffbordet, och det lyfte verkligen hela rummet!

Håll-ordning-på-soffbordet-tips:
  • Jag gissar att inte bara jag dumpar cd-skivor, dvd-filmer och spel på soffbordet. Satsa på en lättillgänglig, överskådlig och rymlig mediaförvaring. Då blir det lite enklare att lägga tillbaka grejerna än om de ligger samlade i en sopsäck under sängen.
  • Kaoslåda. Det är, enligt min mening, helt OK att ha en kaoslåda där man bara öser ner allt man inte orkar sortera för tillfället. Jag har nog faktiskt tre, fyra kaoslådor och två kaospåsar just nu som jag mulat in i klädkammaren. När jag känner mig lite pysslig och har tid tar jag fram en låda och sorterar in grejerna på sina rätta platser. De saker jag inte har saknat, typ lappar med prenumerationserbjudanden som jag övervägt sedan 1996, slänger jag.
  • Tidningsställ i vardagsrummet och brevkorg i hallen.

Kom även att tänka på ett smart, lite orelaterat tips när jag vek lakan i går:

Vik in matchande örngott i påslakanen innan du lägger in dem i skåpet så slipper du rota efter lämpliga färgkombinationer när det är bäddningsdags. (Det är tillräckligt trist att bädda ändå.)

Lycka till med ordningsbringandet!

Hälsningar,
/Husmor Mia

Ps. Glöm inte att svara på veckans fråga som handlar om oväntade gäster. Ds.

Kampen för mammorna fortsätter



Ta gärna en minut till att läsa om Röda korsets kampanj "Rädda mammorna" om du vill veta mer om hur läget är bland världens mammor.

Hälsningar,
/Husmor Mia

Krutonger är underskattat!

Back in the day så tyckte jag att det var lite slösigt att köpa krutonger. Torkade brödbitar liksom. Det är väl egentligen forfarande en gnutta omotiverat dyrt, men vilken life-saver!

Krutonger piffar upp en tråkig soppa eller sallad på en sekund och ökar mättnadsfaktorn med minst 80 procent. Totalt vetenskapligt, jag lovar. ;) Min egna favoriträtt med krutonger är sparrissoppa med kokt ägg. Mycket, mycket gott.

Jag har dock varit lite för hungrig vid mina senaste krutongtillfällen för att hinna granska förpackningen, men jag gissar att det är en hel del flott i de till synes så oskyldiga brödsmulorna. Därför ska jag prova att göra egna! Återkommer med en recenssion.

Tills dess kan jag ju tipsa om hur mina kära far brukar göra;

Han skär pitabröd (RIKTIGT, sockerfritt, tunt pitabröd alltså, inte ICA's ariska sockerbombspita) i små fyrkanter, typ 2 X 2 centimeter, sprider ut dem på en bakplåt och rostar dem en kort stund i ugnen. Håll koll alltså, för det går sjukt fort att bränna vid bröd!

En liten varningsflaggning bara - även om krutonger är torkat bröd så kan det bli dåligt i skafferiet. Och jag snackar inte bara mögel, jag snackar livs levande små proteintillskott. (Go figure.)

Men...lycka till! Haha :)

Hälsningar, /Husmor Mia

Stackars lilla Johannes

Av rädsla för grannbarnen tog jag den här bilden inifrån lägenheten i dag, så det blev ingen zoom på mina superfina penséer, pelargoner eller tagetesar. Däremot kan ni skymta min nästan helt oanvända cykel i vänstra hörnet.

Jag har gett upp hoppet om att kunna odla rädisor i en blomlåda på balkongen. Svårigheterna var för många. Jag kan ju inte gärna rycka upp en hel planta för att kolla om någon rädisa vuxit färdigt. Dessutom ropar småbarnen nere på gården "Titta! Det är en tant på balkongen! Akta er!" varje gång jag går ut för att vattna.


En av de välmående plantorna.

Så i går ryckte jag upp allihop (och nej, det var inte den minsta lilla knopp på någon av plantorna) och fyllde lådan med tagetes istället. De luktar barndom och de var redan halvfärdiga, så jag fick resultat direkt.


...och här är stackars lilla Johannes.

En av plantorna i tageteslådan mådde dock inte så bra. Jag har döpt plantan till Johannes. Han är mitt speciella lilla skötebarn bland de 10 andra gulspräckliga tagetesplantorna.

Det är lite typiskt mig, att bry mig extra mycket om det som är svårast att få ordning på. Men jag ska nog få lille Johannes att växa upp till en ståtlig blomma han också! Han fick den bästa platsen i fönstret till att börja med. Utöver det vet jag inte riktigt vad jag kan göra för honom förutom att be :)

Hälsningar,
/Husmor Mia

Karl Alfred-bluffen avslöjad!

I egenskap av nybliven blodgivare hade jag tänkt tipsa om lättlagade och järnrika måltider för den som vill få igen sitt utgjutna blod lite snabbare. Valet föll på stuvad spenat med kokt ägg och ostmacka, men hör och häpna – spenat är inte alls särskilt järnrikt!

Jag surfade in på Wikipedia bara för att hitta någon tillförlitlig siffra över exakt hur järnig och därmed Karl-Alfred-aktigt bra spenaten är, men där läser jag istället att:

"Spenat sägs ofta vara rikt på järn, vilket inte stämmer. Järninnehållet i spenat är bara något högre än i andra gröna grönsaker; dessutom innehåller spenat oxalater som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet." Wikipedia
Dra åt helskotta, det var det värsta jag hört på hela dan! Jag tycker nämligen väldigt mycket om stuvad spenat och brukar använda Karl-Alfred-argumentet på fästmannen när han knorrar inför mitt middagsval. Nu har jag dessutom hunnit bli så sugen på spenat att jag tänker göra en stuvning i kväll i alla fall.

Om man nu vill ha i sig en massa järn kan man istället välja:

* Inälvsmat, speciellt lever. (Urk. Nej tack.)
* Ägg (Aha! Då blir det ju järnigt i kväll i alla fall!
* Fisk (Åt till lunch, så halva jobbet är redan gjort.)
* Blodmat (Än en gång - urk.)
* Fågel
* Bladgrönt (Ja, utom spenat då tydligen...)
* Fullkornsprodukter
* Katrinplommon (Bra för tröga magar också, och ett utomordentligt alternativ till godis.)
* Russin (Se katrinplommon.)
* Öljäst (Öh.. jo, jag gillar ju öl. Gills det?)
* Rödbetor (Oh! Kom precis ihåg ett par bra rödbetstips jag ska skriva mer om någon annan dag.
* Broccoli (Mmm.. gratinerade med en gnutta ost på...)
* Vetegroddar (Odla själv och ät på macka.)
* Sesamfrö
* Vallmofrö
* Solrosfrö
* Bananer
* Persikor (Inväntar otåligt persikosäsongen)
* Aprikoser

Härligt att det finns så många alternativ för vegetarianer! Järn är faktiskt nyttigt att få i sig oavsett om man ger blod eller inte, i synnerhet för kvinnor. Får man i sig för lite järn kan man få hjärtklappning och bli trött eller andfådd. Det är bra att få i sig minst 10 mg om dagen, så håll lite utkik på förpackningarna du har hemma om du känner dig lite loj någon gång.

Nu ska jag försöka rota fram någon annan superkraft hos spenat som jag kan använda som vapen i nästa strid om min älskade middagsspenat.

Ha det gött!

Hälsningar,
/Husmor Mia

Hylla din mamma genom att hjälpa en mamma



Jag älskar min mamma på ett så naivt, innerligt sätt att jag inte ens vill tänka på hur det skulle kännas om hon råkade ut för något. Som tur är hon än så länge relativt välbehållen.

Det är tyvärr inte fallet för alla andra i världen som älskar sina mammor lika gränslöst som jag.

I krigsdrabbade områden må det vara män som deltar i striderna, men även kvinnor drabbas, och på de mest fruktansvärda sätt. Mammor våldtas, stympas för att inte kunna lyfta upp eller amma sina barn, förnedras och dödas som en del i krigsstrategin.

I utsatta områden är mödradödligheten ett gigantiskt samhällsproblem, likaså det sexuella våldet. Röda korset kan hjälpa drabbade kvinnor genom sin närvaro.

Läs mer om Röda korsets kampanj "Rädda mammorna" här, eller lämna ett bidrag i din mammas namn som mors-dag-present via rutan här ovan.

(Förlåt mamma, nu avslöjade jag din mors-dag-present i förväg, men jag tror att det kan vara värt det!)

Hälsningar,
/Husmor Mia

Lång dags färd mot fotoalbumet – Mias lilla fotoskola


Jag är en av dem som på benhårt allvar bekymrar sig över framtida lagringsformat. Kommer det vara möjligt att läsa av en cd-skiva om 10 år när allt fler lagrar sin information på externa hårddiskar, eller bara i vanliga hårddiskar som får allt större minne?

Om inte - vad kommer att hända med alla mina bilder som jag så omsorgsfullt tankat in och bränt ut för att inte tappa bort?

Eftersom jag inte vet hur länge mina surt förvärvade fotoalster kommer gå att titta på, så är jag lite old school med mina bilder. Jag beställer utskrifter av mina absoluta favoriter och petar in dem i gamla hederliga fotoalbum av papper och plast.

Nu var det ett bra tag sedan min senaste beställning, och det får jag tydligen betala dyrt för, i form av tid. Det tar så inni halva Härjedalen lång tid att gå igenom de gigantiska mängder av bilder för att välja ut de utskriftsvärdiga förevigade ögonblicken. Sen tar det ännu längre tid att ladda upp dem. Jag började rensningen i går, och jag har bara tagit mig igenom bilderna från februari! Hela processen är lika frustrerande långdragen som att vaska guld i badkaret eller försöka hitta en nål i en höstack.

Jag har tyvärr inte möjlighet att ägna mig åt det här på heltid, så jag har formulerat ett par små goda råd som kan snabba upp fotojobbet:

* Ta gärna många bilder, men gör ett första urval redan när du tankar in bilderna i datorn. Lägg favoritbilderna i en egen mapp så slipper du göra om urvalet senare om du också vill lägga upp bilderna i ett fotoalbum på nätet, till exempel på Flickr eller Google Picasa.

* Spara bilder för din egen skull! Om fasters grannes lillasyster hemskt gärna vill ha den där bilden på sig själv så säger hon förhoppningsvis det redan vid fototillfället. Det lönar sig sällan att "helgardera" sig när man fotograferar för eget bruk.

* Välj ut en prisvärd framkallningstjänst där du kan lägga upp ett gäng bilder åt gången, spara och sedan fortsätta ladda upp bilder någon annan gång. Den här gången testar jag sajten Fujidirekt. (Den verkar vara billig, och jag minns helt enkelt inte vilken sajt jag använda förra gången.) Om du måste klara av hela urvalsprocessen under en enda datorsittning finns risken att du struntar i att göra färdigt eller slänger upp alla bilder du har för att du bara vill gå och lägga dig. Obs! Läs villkoren på den sajt du använder dig av. Det kan hända att dina bilder försvinner automatiskt efter en viss tid om du inte gjort någon beställning.

* Hittar du ett riktigt guldkorn bland bilderna, så passa på att beställa flera exemplar! Kanske passar bilden som julkort till släkt och vänner, eller för att rama in och hänga upp.

* Tänk på att många framkallningssajter har mängdrabatter. Jag lärde mig det den hårda vägen när jag var ivrig och utan att räkna bilderna beställde 99 stycken. Så fort jag klickat på "beställ"-knappen såg jag att man får 10 öre rabatt per bild om man köper 100 eller fler.

* Om du redan har ett fotoalbum som du planerar att fylla på, kontrollera att du beställer rätt storlek på bilderna.

* Varva ditt hårda fotojobb med gott té, Cat Stevens och sötlakrits, det förtjänar du! Och skryt ordentligt när du visar upp ditt snygga fotoalbum för dina kompisar!

Här kan du beställa foton:
(De här sajterna fick bäst användasrecenssioner på Pricerunner, jag har bara testat den första.)
* Fujidirekt
* Framkalla.com
* Korthuset
* Proprint

Här kan du lägga upp fotoalbum på nätet:
* Flickr
* Picasa
* Fotobojan
* My photo album


Lycka till! Hälsningar, /Husmor Mia

Bilder kommer

Lite bildlöst på bloggen senaste tiden, I know, men det kommer snart en miljon bilder från de senaste husmorssemestrarna med mera. Håll ut! Tills dess kan jag trösta er med den här bilden:


Det är ett duschdraperi med hela det periodiska systemet på! Snyggt? Nja...nej. Men ack så lärorikt! Uppmuntra kidsen att ta tillvara på sin talang inom naturkunskap, eller försök lista ut vad ditt schampo innehåller med hjälp av grundämnesförteckningen. Finns på Thinkgeek för 29.99 dollar.

Hög experimentslust i köket

De flesta väljer att prova sig fram i köket. Det visar den gångna veckans undersökning på Husmodern.

Någon enstaka håller alla nödvändiga recept i huvudet, någon annan klarar sig inte alls utan kokbokens trygga handledning, men de flesta experimenterar alltså med vad som finns till buds. Härligt att höra!

Även jag tillhör majoriteten. Mina experimentvanor rör sig främst om tillbehör och garneringar. Nu när det frodas i mina egen lilla örtagård ligger det en färsk kvist persilja på tallriken var och varannan dag. (Man äter ju med ögonen också!)

Svara gärna på nästa fråga uppe till höger på sidan.
Den här veckan handlar det om soffbord.

Döda löken!

Det här är ett fantastiskt litet tips som jag lärt mig av min lika fantastiska moster.

Jag brukar döda gullöken till salladen. Det innebär att jag drar ur vätska ur den hackade löken med hjälp av salt för att få bort den starka smaken (som alltså sitter i vätskan.)

Du har kanske själv noterat någon gång att välstekt lök blir lite sötaktig och att den starka smaken försvinner? Det är precis samma princip, fast jag använder salt istället för stekpanna.

Mördad lök passar den som:

* Har känslig mage
* Tänker servera sallad till barn (för dom gillar väl inte stark mat?)
* Inte gillar när löken tar över smaken i en sallad helt enkelt, till exempel i tomat-och-lök-sallad.

Hur gör man då? Jo, du gör såhär:

1) Hacka löken som vanligt.Lägg i en skål.
2) Häll på snuskigt mycket salt.
3) Kör ner en näve i skålen och börja krama löken hårt. Krama vidare tills du känner att löken börjar bli lite slajmig (förlåt, men jag kommer inte på något annat ord just nu) och lite glansig. Det brukar ta en minut eller så.
4) Fyll skålen med ljummet vatten så att det täcker löken och rör om lite med fingrarna så att saltet lossnar från löken.
5) Sila.

Nu är löken död. Lägg i den i salladen och ät! Resultatet blir förbluffande gott!

Hälsningar,
/Husmor Mia

Ps. I dag ska vi gå och hämta våra förlovningsringar! Hoppas att den fortfarande passar sen vi provade ut dem...Hihi.. Ds.

Husmodern blir (snart) husfrun

Hej allihop!

Jag har haft mitt hittills längsta blogg-uppehåll, jag vet, men jag har en god anledning!

I förra veckan reste jag och sambon bort och passade på att förlova oss, så tiden har gått åt till att mejla, ringa, sms:a och Facebooka om den stora nyheten till släkt och vänner runt om i världen.

Sambon kommer därmed att framöver tituleras fästmannen. Har ännu inte fått tillfälle att säga det högt i ett naturligt sammanhang. Funderar på att gå och köpa en tröja eller något till honom bara för att kunna säga till expediten att "jag tror att min fästman behöver en lite större storlek". Haha :)

Men ängslas ej, bloggen lever vidare så länge jag har smått och gott att berätta eller tipsa om, och jag har massor på lager!

Till exempel så ska jag prova att göra mitt eget örtsalt. Medan vi var bortresta växte sig min basilikaplanta riktigt stor och frodig ute på balkongen. Typiskt att mina växter mår som bäst är jag ignorerar dem. Allt vattnande, ansande, omplanterande och krukanpassande betyder tydligen ingenting.

Först måste jag dock skaffa en mortel för att kunna mala ner bladen riktigt fint ihop med vanligt flingsalt. Jag återkommer när jag ordnat det.

Det kommer ett tips lite senare i dag om hur man dödar lök och varför man gör det. (Klura på den, du!)

Hälsningar,
/Husmor Mia