Pås-påsen - oumbärlig i badrummet

Samla alla dina påsar på i en påspåse så har du alltid en påse till hands, färdigsorterat och klart! Lägg i uppifrån, dra ut en påse nerifrån. (Det är ett likadant hål nere som uppe, bara lite mindre.)

Min påspåse hänger i badrummet och är fylld med påsar i en lämplig storlek för papperskorgen. Jag har också varit klurig nog att hänga den inom räckhåll från toaletten ifall man kommer på att man vill gömma något, typ en OB, i en påse medan man sitter och tinglar.

Påspåsen är så obeskrivligt enkel att göra, men jag ska försöka beskriva det ändå om du vill göra en egen men står handfallen framför symaskinen.

Gör så här:
  • Leta reda på en stuvbit valfritt tyg.
  • Sy en kanal längs varje kortsida.
  • Trä igenom ett resårband i varje kanal och knyt igen till önskad..hmm... tajthet. :)
  • Vik tyget dubbelt med avigsidan utåt och sy ihop längs långsidan.
  • Sy fast en liten hängare av en stump snöre/band.Vänd påsen rätt, fyll med plastpåsar och häng upp. Tadaa!
Ps. Gissa hur många gånger ordet "påse" förekommer i mitt inlägg. Ledsen för synonymtorkan. Ds.

Fyllda paprikor - inte så jobbigt som man kan tro


"Men WOW, Mia!"

utbrast jag för mig själv när jag smakade av fyllningen till mina middagspaprikor. Det har aldrig hänt förut, så jag måste ju förstås dela med mig av denna härliga smakupplevelse.

Det är första gången jag gör fyllda paprikor, och jag var beredd på att stå och svära i köket över vidbrända stekpannor, kullvälta paprikor och bortglömda ingredienser, men det var ju inte så tokigt svårt!

Så här gör du fyllda paprikor a la Mia:
(Ska försöka att inte göra som Storstadspojken och hävda att jag uppfunnit pasta carbonara genom att döpa den till pasta a la Nils. Det var lite pinigt må jag säga.)

Inhandla:

  • 4 paprikor av valfri färg.
(Försök hitta några som är platta i botten så att de kan stå någorlunda. Annars går det bra att stötta dem mot varandra i en ganska tajt form.)
  • 2 dl bulgur
  • 2 fasta tomater
  • 2-3 hekto champinjoner
  • ca 1 dl persilja
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 skvätt citronjuice
  • 1 näve riven ost

Gör såhär:

  • Skär av topparna på paprikorna och spara dem. Gör locket så litet som möjligt så att du får plats med så mycket fyllning som möjligt.
  • Plocka/skär loss innanmätet i paprikorna och skölj ur.
  • Ställ paprikorna i en ugnssäker form.
  • Pensla dem med olivolja och salta och peppra dem.
  • Grädda paprikorna i nedre delen av ugnen i 20 minuter på 225 grader.

Fyllning:

  • Fräs skivad vitlök
  • Stek finhackade champinjoner
  • Tärna/ finhacka tomaterna
  • Koka bulgurn i 4 dl vatten med buljongen
  • Blanda allt ovan med den hackade persiljan, salt, peppar och en skvätt citronsaft.
  • Fyll paprikorna med en sked, strö lite ost över och sätt in formen i ugnen igen.
  • Kör ett par minuter, gärna med grilleffekt. Obs! Inga paprikalock på förrän i serveringen.

Överbliven fyllning kan läggas upp bredvid på tallriken bara. Servera gärna med en tomat- och löksallad.

Smaklig måltid!

Hälsningar,
/Husmor Mia

Sällskap i altargången? Nej tack.

Jag vill varken förolämpa min blivande make eller min pappa, men jag vill inte ha sällskap av någon av dem nedför altargången nästa år. Det har tydligen återigen blivit poppis att ta med pappsen till prällen, och, ännu mer häpnadsväckande, detta på brudens initiativ.

Nu när jag pysslar, planerar och fixar och donar så mycket inför bröllopet så tar jag för givet att jag kan få bestämma detta själv helt utan hjälp av någon man.

På tal om pyssel så är vår bröllopssida up and running nu. Mycket smart verktyg från Bröllopstorget må jag säga. Istället för att berätta för var och en av allihop på gästlistan vilka hotell som ligger nära kyrkan eller vad det blir för mat så kan man bara skicka ut webbadressen till bröllopssidan! Ta-daa! Jag är en sucker för grejer som sparar tid.

I kväll blir det vardagspyssel - matlagning och ett lass tvätt. Jippi.

Det långa blogguppehållet beror förresten på att jag inte har haft något vettigt att säga. Däremot har jag lite bilder att visa, men de är hemma, så de kommer senare.

Hejrå!

/Husmor Mia

Sushi för nybörjare

Jag gissar att alla chic-lit-fantaster förväntar sig en briljant recension eller liknande, men det här inlägget är endast en instruktion i sushi för nybörjare. Närmare bestämt handlar det om hur du tar kontrollen över ätpinnarna och blir en chopstick-drottning på en minut.


1) Knyt en hårsnodd eller ett gummiband hårt runt pinnarna, ungefär två centimeter från botten.
2) Rulla ihop en bit papper till en liten klump. Tryck upp den så hårt mot gummibandet du kan.

Nu har du en chopstick-pincett!

Hårsnoddslösningen är ju förstås inte osynlig, men på långt håll ser det faktiskt ut som att man kan äta med pinnar riktigt galant!

Lycka till!

Hälsningar,
/Husmor Mia