Dyrköpt genväg till hemtrevlig sylthylla

39 pickadoller för en liten burk, 49 för en stor. Finns på Åhléns.



Nog för att jag vurmar för alla knep och prylar som gör att man kan fuska sig till en husmoderlig hemkänsla, men att genvägarna ska kosta så ofantligt mycket tar bort en del av tjusningen.


I dessa sylt- och saftningstider säljer Åhlens en serie burkar och flaskor med den gamla hemmagjorda looken. Ni vet, keramikkorkar, lätt gulnade etiketter osv. Blotta tanken på en kökshylla med dessa hemmafyllda saftflaskor på rad är ju supergullig. Men mellan 40 och 60 spänn per pryl tar ju lite udden av den där sköna känslan att man fuskat sig till husmoderlighet.


59 pickadoller.


Tanken med att göra egen sylt och saft är väl (förutom att själv få välja smak och tillsatser) att man ska spara pengar genom att välja bort dyra designförpackningar.


Så nej, jag skippar Åhlens saft- och syltburkar. Däremot köper jag deras hopfällbara saftställning Jonas (kärleksfull slump) som jag planerar att spara in ungefär en timmes primitivsilande med.


Saftsilen Jonas.


Tips!


Det gamla hederliga sättet att dekorera sina syltburkar på är faktiskt inte särskilt krävande. Jag klipper gamla stuvbitar i rutor (ca 15x15 cm) och bara fäster de över locken med en gummisnodd. Helt vanliga etiketter kan du köpa i vilken bokhandel som helst på kontorsavdelningen för en billig peng.


Kom ihåg:

att diska dina burkar i riktigt hett vatten innan du häller i sylten. Eller ännu hellre, koka locken och ställ burkarna i 100 graders ugnsvärme i 15 minuter. Renlighet = hållbarhet.

Pyssligt kräftbröd värt besväret

Ett gäng sådana här små dillkryddade rackare knåpade jag ihop till årets kräftskiva. Det tog fruktansvärt lång tid och uppfinningsrikedom, men resultatet är definitivt värt det!

Enligt receptet skulle det ta ca 80 minuter att pyssla ihop 16 st kräftformade bröd. I mitt fall tog det 3,5 timmar. Jag är ingen hejare på matte, men jag gissar att jag överskred den uppskattade tidsrymden med råge.

I instruktionerna stod det att bröden skulle gå att skära ut enkelt med hjälp av en pappersmall, så jag gjorde en sådan. Men nu är det ju inte pepparkaksdeg vi pratar om, utan vanlig, elastisk, kletig bröddeg så idén om att skära ut kräftorna kunde jag släppa efter ungefär tre minuters slit med deghelvetet.

Istället delade jag in degen i 8 klumpar (alltså 8 kräftor) och delade i sin tur in varje klump i 7 mindre klumpar. Jag rullade varje klump och kletade fast dem i varandra så att de någorlunda liknade kräftor. Efter en snabb gräddning blev de faktiskt sketasnygga!

Eftersom jag var skeptisk till min brödbakarförmåga redan när jag blev tipsad om receptet så bestämde jag mig för att göra bröden en vecka i förväg och frysa in dem, det gick utmärkt.

Trots slitet blev bröden en riktigt uppskattad ingrediens under festkvällen, så det var faktiskt värt det ändå!

Bonustips:

En annan uppskattad hemmasnickrad ingrediens på bordet var min dill- och citronsnaps som blev så livsfarligt god att den tog slut redan under första timmen (delat på sex personer). Jag använde en 75:a Reimersholmes brännvin, men det går bra att smaksätta vilket okryddat brännvin som helst.

Även snapsen gjordes en vecka i förväg med så enkla ingredienser som citronskal och ett par dillkvistar.

Riv inte skalet utan försök få till det i långa strimlor med de verktyg du har till hands. (River du skalet måste du sila snapsen innan du serverar den, och då går du miste om den dekorativa aspekten av kryddningen).

Peta ner kvistarna och låt flaskan stå i rumstemperatur i minst en vecka. Vänd flaskan lite och upp ner ett par gånger under veckans lopp. Aj, vad gott det blev! Till och med min chef blev impad när jag bara berättade om min hemmakryddade snaps. Höhö.

Årets Ikea-katalog...


...var faktiskt något av en besvikelse. Surret på stan sade innan lanseringen att något stort skulle komma, och då talar jag inte bara om att Ikea lät trycka upp ett antal ex av katalogen i megaformat som de delade ut till Family-kunder i varuhusen på själva releasedagen. (Kunde tyvärr inte vara där, jag har ju faktiskt ett jobb att sköta emellanåt.)

Ikea har dragit stort på att katalogen funnits i 60 år i år och gjort en maffig tv-reklamkampanj som visar det svenska hemmets skiftningar under dessa sex decennier.

Därför trodde jag naturligtvis att katalogen skulle innehålla någon slags historisk återblick över varuhusets sortiment genom åren, men icke! Visst, det går att retrosurfa på hemsidan, men det gills inte. Det var ju en bummer faktiskt.

Just i år har jag dessutom samlat på katalogen i exakt 10 år, därför hade det varit ännu festligare med någon slags specialutgåva. Däremot var omslaget för första gången på cirka fem år lite nytt. Inte himlastormande nyskapande, men åtminstone något som sticker ut en smula från de senaste årens kataloger.

Innehållet är bra! Mängder av nya, roliga produkter med mer fokus än någonsin på företagets konkreta CSR-arbete. Därtill mängder med gamla produkter som fått nya, härliga priser. Extra plus för att företaget hänger med en aning i teknikutvecklingen och släppte en digital blädderversion av katalogen en bit innan pappersversionen hunnit dimpa ner i alla hushållen.

(Jag vet, det är otroligt att jag inte får betalt av Ikea för att skriva så mycket bra om dem, jag bara supergillar möbeljätten av egen fri vilja. Tro det eller ej.)

Men sammanfattningsvis kan jag säga att årets katalog får fyra skruvmejslar av fem möjliga. Åren innan låg betyget på tre mejslar, så det är kul att se ett litet uppsving i form och innehåll.


Därför återuppstod husmodern!

Husmodern lever igen. Fantastiskt, eller hur? Bloggen för alla som vill kombinera ett fräscht hushåll med ett modernt leverne är tillbaka, och nu ska jag berätta varför.

För dryga månaden sedan klagade min man (ja, just det, vi har gift oss nu) över begynnande magkatarr. Eller ah, det han egentligen klagade över var att han inte kunde hitta några rekommendationer på vad man kan äta för att slippa elden i magsäcken. Det enda han hittade var mängder av mat han avråddes från att äta.

Jag kom ihåg att jag hade skrivit ett inlägg om magkatarrsdiet här på Husmodern för länge sedan och gjorde en snabb googling för att hitta inlägget.

Då kom chocken. (Den första av två)

Den första chocken var att mitt inlägg var topp-10-rankat på Google. Nu minns jag inte exakt vad jag sökte på, men troligtvis något i stil med "magkatarr det här kan du äta" eller något sådant.

Den andra, och riktigt stora chocken kom när jag skrollade ner i inlägget och hittade mängder med lovprisande kommentarer från andra stackars magkatarrsoffer som inte heller lyckats hitta info någon annanstans.

Jag blev så glad över feedbacken och bloggens nödvändighet, nåja, åtminstone just det inläggets nödvändighet, att jag bestämde mig för att knyta på mig förklädet igen och återuppta mitt alter ego som den stora Husmodern.

Och därför, mina vänner är jag nu tillbaka. Förhoppningsvis kan jag kläcka ur mig några fler, välbehövda inlägg och hushållets och husmoderlighetens hemligheter.

Så glöm nu inte att kika in lite då och då om du behöver inspiration, tips eller bara lite underhållning.

Kram på er!

/Husmodern

Fejka städdoften!



Visst vill man att ens gäster ska märka när man har städat hemma? Även om man inte gjort det.. Muahahaha... >:)

Ta-ta-ta-ta-ta-taaaaaam! (fanfar alltså.)

Lösningen heter doftljus. Det måste väl till och med vara därför de existerar? Det där med sinnesro/ avslappning/ feng shui kan ju bara vara efterkonstruktioner.

Har du köpt helt färska ljus kan det räcka gott med att bara ta ut dem ur plasten och placera ut dem på strategiska platser i ditt hem. Har du redan haft dina ljus ett tag kan de ha tappat doften. Låt dem då brinna en stund innan gästerna kommer så hinner doften av klanderfri renlighet sätta sig.

Placeringstips:

  • På handfatet i badrummet (mot lukt från toan du inte orkade torka av och ur grundligt.)

  • På sängbordet/huvudgaveln (mot lukt från lakan du inte orkat byta på fyra månader)

  • Någonstans i köket (mot lukten från äckelutrymmet under diskbänken som du tänkt "ta tag i någon dag" och mot lukt från kylskåpet du tänkt "rensa ur någon dag".)

Ju tallbarrigare doft du hittar desto bättre. Själv har jag hittat någon reavariant på Ikea som gör att det doftar både rent och nybakat på samma gång. (score!)

Har du inga doftljus till hands när gästerna nalkas går det också bra att spraya en rejäl dos tallbarrig / citrusosande rengöringsspray, typ Ajax, på en trasa och dra snabbt över bänk- och hyllytor samt kring dina dörrkarmar i lagom näshöjd. Då får du ju faktiskt bort damm på samma gång. (Double-score!)

Andra små snabba tips för illusionen av ett nystädat hem:
  • plocka bort döda blommor och blad ur dina krukor.
  • vädra någon timme innan gästerna kommer.
  • släng på ett överkast på sängen.
  • rista mattorna. (Ja, faktiskt. Smulfria mattor ger ett intryck av ett smulfritt golv.)
  • Ställ fram en vas med friska snittblommor från Konsum/grannens balkonglåda.
  • Kasta in alla överflödiga jackor/väskor/tidningar/underkläder från hallgolvet i en garderob.