Degkladd, glasklara iskuber och smulfri äggula
Som den goda husmor jag är upphör jag aldrig att leta efter både nya och gamla ovärderliga knep. Under min semester i Nice (ja, jag känner mig tvungen att nämna det) läste jag ut halva bokserien "Berlinerpopplarna". I den spännande historien om familjen Neshov gömde sig en rad klyftiga husmorstips.

Nu är det ju skönlitteratur det handlar om, så tipsen kan mycket väl vara påhittade, men de lät lite för bra för att vara det. Jag har inte hunnit testa dem själv ännu, men
jag väljer att återge dem i förväg ändå. Det faller ju naturligtvis under min husmoderliga plikt att vidarebefodra alla tips till er, kära läsare.

Tips 1 - Slipp degkladd under naglarna.
När den homosexuelle dekoratören Erlend ska ställa till med julfest bakar han sitt eget julbröd. Detta sker med gummihandskar på. Så himla smart. Varför har jag aldrig tänkt på det? I stället har jag klippt naglarna och tagit av ringar, men ändå inte sluppit undan obehagskänslan av att få deg under naglarna. Inte nog med att det känns jobbigt för mig, hur kul känns det för brödätarna när deras föda vistats under mina naglar!? Handskar i degbunken är något jag definitivt tänker prova, men jag funderar på att skaffa mig en förpackning engångsvantar istället. Jag kanske börjar närma mig gränsen för bacillskräck, men det känns inte tillräckligt rent att använda gummihandskar. Det använder jag nämligen till andra hushållssysslor, t.ex. i badrummet, och jag vill inte riskera att blanda ihop toa-vantarna med bröd-vantarna.

Tips 2 - Glasklara iskuber
Även detta tips kommer från dekoratören Erlend. Han förbereder minituöst kvällens välkomsdrinkar genom att koka upp vatten, låta det svalna, och hälla upp det i isfack där ett litet myntablad flyter i varenda litet fack. Nu vet jag faktiskt inte riktigt vilken slags drink det hela skulle utmynna i, men jag tycker att dessa mintiga isbitar låter alldeles perfekta till en iskall mojito. Anledningen till att Erlend kokade upp vattnet innan han frös in det var för att bitarna blir klarare då. Jag har inte testat det här heller, men lovar att göra det inom kort. Jag har nämligen inhandlat en enorm rombutelj på tax-freen. Ni vet, på vägen hem från min fantastiska solsemester i Nice, och är sugen på att ta itu med den snart.

Tips 3 - Smulfri äggula.
Gissa vilken karaktär i boken som kommer med det här tipset då? Precis, dekoratören Erland. Alltså, det fanns nog ett och annat tips från grisbonden Tor också, men då jag inte själv föder upp eller äter grisar så har jag valt att bortse från hans...bondförnuftiga idéer. Nu till själva tipset: När dekoratören Erland ställer till med nyårsfest väljer han i sista stund bort att bjuda på ostbricka, till förmån för en översvallande buffé av plockmat. Det är ju mer han helt enkelt. I buffén bjuder han bland annat på kokta ägghalvor med en inte helt överraskande fyllning av majonäs, en klick stenbitsrom och en kvist dill. Det anmärkningsvärda är att han delar äggen med en fuktig kniv för att inte äggulan ska smula sönder. Det kan låta som ett obetydligt litet problem, men jag förstår faktiskt precis varför han vill undvika det! Själv har jag alltid inbillat mig att om jag bara har en tillräckligt vass kniv så blir det inga äggulesmulor, men det är alltså så enkelt som att fukta kniven för att få ett perfekt snitt rakt igenom ägget. Tada! Det hade jag ju kunnat prova redan i morse när jag i brist på annat pålägg kokade ägg. (Det är ju lite tomt i kylskåpet såhär när man precis kommit hem efter en lyxig get-away i franska rivierans huvudstad, Nice.)

Jag vet, det blev ett ganska långt inlägg för att bara berätta om tre enkla saker, men tänk så kul du hade det när du läste allting spännande runt omkring själva tipsen?

Ett sista avslutande tips för i dag kommer av en egen upplevelse under min otroliga semester i Nice - när badvakten frågar dig om du är allergisk mot brännmaneter, säg inte nej då bara för att du snabbt vill komma därifrån innan tårarna bryter fram. Blåsorna en vecka senare är nämligen inte nådiga om man inte kommer under behandling.

Allt gott!
Hälsningar,
/Husmor Mia

2 kommentarer:

  1. Vilka bra tips! Speciellt det där med handskar! Jag tyckte jag var så himla smart som kom på att man kan ha handskar på sig när man rensar jordgubbar, och då menar jag också vinyl- eller latexhandskar, de är ju inte så klumpiga som gummihandskar. Förut fick jag alltid ont under tumnaglarna när jag rensade men det slipper jag nuförtiden =)
    MFmodern

    SvaraRadera
  2. Jag har ett annat tips hur man ska få äggulorna hela och fina vid delning. Lägg gladpack runt eggen på kniven så behåller gulorna formen! Kul hemsida :)!

    SvaraRadera