Krutonger är underskattat!

Back in the day så tyckte jag att det var lite slösigt att köpa krutonger. Torkade brödbitar liksom. Det är väl egentligen forfarande en gnutta omotiverat dyrt, men vilken life-saver!

Krutonger piffar upp en tråkig soppa eller sallad på en sekund och ökar mättnadsfaktorn med minst 80 procent. Totalt vetenskapligt, jag lovar. ;) Min egna favoriträtt med krutonger är sparrissoppa med kokt ägg. Mycket, mycket gott.

Jag har dock varit lite för hungrig vid mina senaste krutongtillfällen för att hinna granska förpackningen, men jag gissar att det är en hel del flott i de till synes så oskyldiga brödsmulorna. Därför ska jag prova att göra egna! Återkommer med en recenssion.

Tills dess kan jag ju tipsa om hur mina kära far brukar göra;

Han skär pitabröd (RIKTIGT, sockerfritt, tunt pitabröd alltså, inte ICA's ariska sockerbombspita) i små fyrkanter, typ 2 X 2 centimeter, sprider ut dem på en bakplåt och rostar dem en kort stund i ugnen. Håll koll alltså, för det går sjukt fort att bränna vid bröd!

En liten varningsflaggning bara - även om krutonger är torkat bröd så kan det bli dåligt i skafferiet. Och jag snackar inte bara mögel, jag snackar livs levande små proteintillskott. (Go figure.)

Men...lycka till! Haha :)

Hälsningar, /Husmor Mia

2 kommentarer:

  1. Mm, proteintillskott lät ju smarrigt! ;) Hur ere med glutamat i de där brödsmulorna då?

    SvaraRadera
  2. Hmm.. Just Zeta verkar inte ha något glutamat i sina krutonger, däremot socker. Deras innehållsförteckning ser ut såhär: Vetemjöl, durumvetmjöl, olivolja (13%), vegetabilisk olja (palmolja), salt, jäst, mjölkprotein, socker, maltextrakt

    Fetthalten däremot ligger på 15,5 gram per 100 gram. Det kan ju vara lite svårt att mäta fetthalt om man skulle göra krutonger själv, men det är nog lite lättare att låta bli att peta i en massa glutamat :) Har du testat själv eller? Dela gärna med dig i såfall!

    /Mia

    SvaraRadera