Lång dags färd mot fotoalbumet – Mias lilla fotoskola


Jag är en av dem som på benhårt allvar bekymrar sig över framtida lagringsformat. Kommer det vara möjligt att läsa av en cd-skiva om 10 år när allt fler lagrar sin information på externa hårddiskar, eller bara i vanliga hårddiskar som får allt större minne?

Om inte - vad kommer att hända med alla mina bilder som jag så omsorgsfullt tankat in och bränt ut för att inte tappa bort?

Eftersom jag inte vet hur länge mina surt förvärvade fotoalster kommer gå att titta på, så är jag lite old school med mina bilder. Jag beställer utskrifter av mina absoluta favoriter och petar in dem i gamla hederliga fotoalbum av papper och plast.

Nu var det ett bra tag sedan min senaste beställning, och det får jag tydligen betala dyrt för, i form av tid. Det tar så inni halva Härjedalen lång tid att gå igenom de gigantiska mängder av bilder för att välja ut de utskriftsvärdiga förevigade ögonblicken. Sen tar det ännu längre tid att ladda upp dem. Jag började rensningen i går, och jag har bara tagit mig igenom bilderna från februari! Hela processen är lika frustrerande långdragen som att vaska guld i badkaret eller försöka hitta en nål i en höstack.

Jag har tyvärr inte möjlighet att ägna mig åt det här på heltid, så jag har formulerat ett par små goda råd som kan snabba upp fotojobbet:

* Ta gärna många bilder, men gör ett första urval redan när du tankar in bilderna i datorn. Lägg favoritbilderna i en egen mapp så slipper du göra om urvalet senare om du också vill lägga upp bilderna i ett fotoalbum på nätet, till exempel på Flickr eller Google Picasa.

* Spara bilder för din egen skull! Om fasters grannes lillasyster hemskt gärna vill ha den där bilden på sig själv så säger hon förhoppningsvis det redan vid fototillfället. Det lönar sig sällan att "helgardera" sig när man fotograferar för eget bruk.

* Välj ut en prisvärd framkallningstjänst där du kan lägga upp ett gäng bilder åt gången, spara och sedan fortsätta ladda upp bilder någon annan gång. Den här gången testar jag sajten Fujidirekt. (Den verkar vara billig, och jag minns helt enkelt inte vilken sajt jag använda förra gången.) Om du måste klara av hela urvalsprocessen under en enda datorsittning finns risken att du struntar i att göra färdigt eller slänger upp alla bilder du har för att du bara vill gå och lägga dig. Obs! Läs villkoren på den sajt du använder dig av. Det kan hända att dina bilder försvinner automatiskt efter en viss tid om du inte gjort någon beställning.

* Hittar du ett riktigt guldkorn bland bilderna, så passa på att beställa flera exemplar! Kanske passar bilden som julkort till släkt och vänner, eller för att rama in och hänga upp.

* Tänk på att många framkallningssajter har mängdrabatter. Jag lärde mig det den hårda vägen när jag var ivrig och utan att räkna bilderna beställde 99 stycken. Så fort jag klickat på "beställ"-knappen såg jag att man får 10 öre rabatt per bild om man köper 100 eller fler.

* Om du redan har ett fotoalbum som du planerar att fylla på, kontrollera att du beställer rätt storlek på bilderna.

* Varva ditt hårda fotojobb med gott té, Cat Stevens och sötlakrits, det förtjänar du! Och skryt ordentligt när du visar upp ditt snygga fotoalbum för dina kompisar!

Här kan du beställa foton:
(De här sajterna fick bäst användasrecenssioner på Pricerunner, jag har bara testat den första.)
* Fujidirekt
* Framkalla.com
* Korthuset
* Proprint

Här kan du lägga upp fotoalbum på nätet:
* Flickr
* Picasa
* Fotobojan
* My photo album


Lycka till! Hälsningar, /Husmor Mia

1 kommentar:

  1. De flesta av mina vänner använder Picasa så jag funderar på att registrera mig där jag också. En av de är en äkta datanörd så han måste väl veta vilket som är bäst =)

    SvaraRadera