Lästips för en balanserad arbetsfördelning i hushållet

Modern hushållspraktika av Solveig Norberg (Kakao förlag) är en fantastisk liten bok. Bara titta på den – den är gul, kvadratisk och har en söt illustration av.. hmm.. en blomma som växer i en skurhink?

Insidan är inte heller så tokig, helt suverän faktiskt! Solveig går igenom alla tänkbara problem som uppstår i ett modernt hushåll, från hur man tar hand om alla foton som ligger och skräpar till hur man städar igenom lägenheten på 45 minuter. Sidorna är pepprade med mängder av tipsiga listor och inspirerande illustrationer.

Ett stort plus är kapitlet om arbetsfördelning i hushållet. Vems tur det är att dammsuga ÄR faktiskt en förvånadsvärd effektiv (och troligtvis vanlig) orsak till havererad husfrid. Jag har provat på allt ifrån nitiska städscheman till att vänta ut sambon för att han ska lägga märke till den växande tvätthögen som slukar allt mer av golvytan, eller att det börjar gro illasinnade monster under diskbänken. Samtidigt bubblar ilskan inombords, lägenheten ser ut som helvete och den felriktade stoltheten hindrar alla ansvariga från att göra något åt det.

Solveig och hennes sambo (eller make kanske det är) mejslade ut sin modell efter att de fått barn. I enkelhet går det mer ut på att man har olika ansvarsområden i en vecka, sen byter man. Båda behöver kanske inte stå och bli irriterade i kön i mataffären varje dag, istället kan man handla varannan dag, eller ta en vecka i taget.

Andra matnyttiga tips i boken är exempelvis hur man kan förhålla sig till alla dessa prylar av affektionsvärde, eller orka med att laga mat varje dag i veckan.

Boken finns för runt en hundralapp på massor av ställen, men för bara 88:- på Adlibris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar